שוק הקנאביס צפוי לגדול בעשרות אחוזים בשנים הקרובות ונשים צרכניות קנאביס עומדות גם הן לעצב את עתיד התעשייה, באמצעות שילוב הקנאביס כמוצר בריאות גופנית ונפשית בתחום בריאות הנשים.
כיום נשים צורכות קנאביס רפואי בשיעורים גבוהים יותר ובכך גם הן מביאות לעלייה בייצור מוצרי קנאביס. נשים מחפשות מוצרים טבעיים נטולי רעלים והוליסטיים לטיפול בבריאותן. הקנאביס בהחלט נופל בקטגוריות אלו. ניכר כי לקנאביס יעילות גבוהה בטיפול בבעיות נשים בגיל הפוריות ובגיל המעבר.
נשים בגיל המעבר מתלוננות לרוב על כאב (בגיל המעבר, הכאב הוא כללי יותר, כגון ראומטיזם פיברומיאלגיה), הפרעות שינה (והזעה בלילה) ושינויי מצב רוח חדים. שימוש בקנאביס רפואי עשוי להחליף את הטיפול ההורמונאלי ולהפחית ו/או להחליף לגמרי את השימוש בתרופות לשינה ותרופות נוגדות חרדה ודיכאון.
נשים צעירות מתלוננות בעיקר על כאבי מחזור והתכווצויות, כאבים כתוצאה מאנדומטריוזיס, כאבי ראש ומיגרנות לפני מחזור. על פי סקר שנעשה ב – Women’s Health Consumer Insight Survey, נמצא כי 39% מהנשים בעלות רישיון משתמשות בקנאביס לשם הפגת הכאב בזמן המחזור (לצפייה בסקר>). נראה כי נשים הצורכות קנאביס מדווחות על שיפור ניכר בתסמינים ולכן על הפחתה בצורך בשימוש במשככי כאבים ומאפשר התמודדות קלה יותר עם כאבי מחזור ואנדומטריוזיס.
נשים שמתחילות לצרוך קנאביס לצורך טיפול בכל אחת מהבעיות שהוזכרו מתנסות במוצרי קנאביס המומלצים להן על פי ניסיון מטופלים ומידע שנצבר ונגזר מתוך כך. לדוגמא, השימוש במוצר בעל אופי “אינדיקה” מומלץ בגיל המעבר לנשים הסובלות מהפרעות שינה. כיום כבר ידוע כי מוצרי “האינדיקה” נבדלים ממוצרי קנאביס בעלי אופי “סאטיבה” בתכולת הטרפנים. הטרפנים הם משפחת חומרים נדיפים המקנים למוצרי הקנאביס השונים את הארומה והטעם הייחודי להם. לטרפנים השפעה רפואית מלבד השפעתם על טעם וריח, בין השאר לטרפנים תכונות אנטי דלקתיות, שיכוך כאב, הרגעה והפחתת חרדה, הגברת האנרגיה, העלאת המצב רוח, הפחתת התכווצויות שרירים ועוד. מוצרים בעלי אופי “אינדיקה” מאופיינים בריכוז של מעל 0.5% של הטרפן Beta-myrcene .טרפן זה הינו בעל השפעה סדטיבית (מרדימה ומרגיעה) ואנלגטית (משככת כאב) ידועה (נפוץ גם בצמח הכשות (ממנו מפיקים בירה) ובלמון גראס, שני צמחים בעלי השפעה מרגיעה ידועה ברפואת צמחי מרפא) ולכן מומלץ להפרעות שינה המאופיינות בקושי להירדם ובהתעוררויות רבות במהלך הלילה.
כיצד פועלים הטרפנים? המרכיבים הפעילים העיקריים בקנאביס הם הקנבינואידים, המשפיעים באמצעות התקשרות לקולטנים במוח ובשאר הגוף. לטרפנים יכולת לשנות את אופן הפעלת הקולטנים האלה, להגביר את קישור הקנבינואידים אליהם, להגביר את חדירות מעבר הקנבינואידים למוח, לשפר את המוליכות העצבית במוח ועוד. כלומר, הטרפנים עובדים בשיתוף עם הקנבינואידים ושאר מרכיבי הקנאביס ובכך מביאים להגברת האפקטים הרפואיים של הקנאביס.
אז מה הבעיה?
ראשית, לא קיימים מוצרים קנאביס בהם תכולת הטרפנים השונים והפרופורציות ביניהם אופטימליות ומתאימות בדיוק לתכולת הקנבינואידים בהם. בנוסף, בתהליך ייבוש הקנאביס ו\או בתהליך המיצוי כחלק מהכנת שמן הקנאביס, מתנדפים הטרפנים.
ולא רק זאת. כל טרפן מתנדף במידה שונה כתלות בנדיפות הספציפית שלו. כפועל יוצא של פעולות עיבוד אלו, הצמח נותר עם תכולת טרפנים מעטה או לא מאוזנת או “עירום”- כלל ללא טרפנים.
כיצד נוכל להתגבר על כך? ניתן להוסיף תרכובות טרפנים בעלי השפעה ספציפית למוצרי הקנאביס לאחר תהליך העיבוד ובכך להעשיר את הקנאביס ולהתאימו להתוויות ספציפיות.
לבזלת קנאביס רפואי קיימים הרכבים מועשרים מוגנים פטנטית לטיפול בבריאות האישה. דוגמא להרכב כזה המיועד לטיפול בכאבי מחזור: הרכב מכיל קנאביס רפואי גרוס או בתצורת שמן שאליו הוספו טרפנים בעלי השפיעה אנלגטית, נוגדת דלקת ונוגדת התכווצויות שרירים. בכך, בעצם, אנו מאפשרים הכנה ספציפית ייחודית של הרכב קנאביס רפואי לטיפול בכאבי מחזור ואף לטיפול בכאב כתוצאה מאנדומטריוזיס.
לסיכום, נראה כי העתיד כבר כאן, טיפול בבריאות האישה באמצעות תרכובות קנאביס רפואי מועשר בטרפנים להתוויה ספציפית אפשרי וכבר קיים, מה שייתן את המענה הטוב ביותר לכל אישה ויאפשר הפחתת הצורך בשימוש במשככי כאבים, כדורי שינה ותרופות תחליפי הורמונים.
מאת: דנה ברנמן זיתוני PhD.
מנהלת המו”פ בבזלת קנאביס רפואי.